В Державній екологічній інспекції у Сумській області відбулось обговорення Стратегії реформування державного екоконтролю

Сьогодні, 4 липня 2024 року, в Державній екологічній інспекції у Сумській області відбулося засідання робочої групи з вивчення та аналізу Стратегії реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів в Україні.

Голова робочої групи - заступник начальника Інспекції Олександр УВАРОВ - ознайомив присутніх з основною метою та стратегічними цілями реформи, яка передбачає формування системи державного екологічного контролю, здатного забезпечувати захист довкілля та попереджати погіршення його стану з метою захисту життя і здоров’я людей, забезпечувати фіксацію та визначення шкоди довкіллю і притягнення за це до відповідальності, в тому числі внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, та утворення нового природоохоронного органу європейського зразка для виконання цих функцій.

Очікувані результати реалізації Стратегії:

• Запобігання погіршенню стану довкілля та його ресурсів, а також гарантування екологічної безпеки України.

• Відшкодування збитків, завданих довкіллю, зокрема внаслідок війни рф проти України.

• Забезпечення дотримання екологічних вимог та принципів "зеленого" відновлення під час відбудови України.

• Підвищення якості державного управління у сфері охорони довкілля.

• Зменшення кількості перевірок та тиску на бізнес за рахунок ризикорієнтованого планування.

• Зниження корупційних ризиків у системі державного екологічного контролю завдяки цифровізації, впровадженню сучасних технологій та публічності.

• Створення сприятливого бізнес-клімату завдяки прозорим правилам та цифровізації контролю за господарською діяльністю.

• Підвищення обізнаності бізнесу про екологічні норми.

Реалізація Стратегії відбуватиметься в два етапи: 2024-2026 та 2027-2028 роки. На кожному етапі буде затверджено та виконано завдання для досягнення стратегічних цілей реформи.

Із текстом Стратегії можна ознайомитися за посиланням: bit.ly/3WawESI






ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці