3 липня - Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

3 липня у світі відзначається Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day), який має на меті привернути увагу суспільства до екологічної свідомості.

За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових пакетів. При цьому кожного року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого мешканця Землі. 

Звичайний тонкий пакетик, до якого усі так звикли у повсякденному побуті, є не таким вже й безпечним винаходом людства, зокрема:

- виробляється з невідновлювальних ресурсів (35 л нафти на 1000 пакетів);

- у природному середовищі поліетиленові пакети, в залежності від щільності, можуть розкладатися від 100 до 400 років, а пластик - майже 450 років;

- мікрочастинки отруйні для рослин;

- пластикові пакети є поширеною причиною загибелі близько одного мільйона птахів та 100 тис. тварин щороку.

Більшість пакетів потрапляють на сміттєзвалища або розносяться вітром по території країни, оскільки рівень їх переробки в Україні досі залишається недостатнім. Також ці вироби становлять загрозу й людському здоров’ю тому, що їх мікрочастки можуть потрапляти у харчі та воду.

Важливим кроком до вирішення проблеми засмічення довкілля пластиком стало те, що задля зменшення споживання пластикових пакетів більш ніж 2 роки тому в Україні почав діяти Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Заборона діє на розповсюдження надтонких та тонких пластикових пакетів, оксорозкладних пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг в Україні. Також заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Водночас, заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, що відповідають європейським стандартам.

Тому саме сьогодні є нагода вкотре нагадати кожному про потребу змінювати свої звички, відмовлятися від шкідливого і більш свідомо ставитись до збереження навколишнього середовища.

Бережімо себе та нашу планету!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці