Держекоінспекція долучилася до розробки і затвердження проєктів планів управління річковими басейнами

Представники Державної екологічної інспекції у Сумській області беруть активну участь у роботі басейнових рад річок та розробці заходів із вирішення основних водно-екологічних проблем України. Зокрема, 26.06.2024 фахівці Інспекції долучилися до онлайн-засідання басейнової ради Десни та верхнього Дніпра, а сьогодні, 28.06.2024, - басейнової ради середнього Дніпра.

 

Цього тижня основним питанням порядку денного було затвердження проєктів планів управління річковим суббасейном середнього Дніпра і річковим суббасейном верхнього Дніпра та річки Десни на період 2025-2030 років. Ці плани розроблялися членами ради із врахуванням інтересів усіх сторін щодо використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів у межах річкових басейнів при впровадженні інтегрованих підходів в управлінні водними ресурсами за басейновим принципом. Вони вже отримали схвальну оцінку Європейської Комісії та пройшли громадські слухання.

 

Раніше Інспекція подавала свої зауваження щодо запропонованих проєктів планів. Зокрема, було рекомендовано вилучити заходи щодо проведення геолого-економічної переоцінки експлуатаційних запасів прісних підземних вод на кількох родовищах одного із підприємств Шосткинського району через їх недоцільність у зв'язку із процесом банкрутства цього підприємства. Відтак, на басейнових радах було затверджено проєкти планів управління із врахуванням пропозицій і зауважень, поданих фахівцями Інспекції.

 

Після остаточного прийняття вищезазначені плани обов'язково мають враховуватися під час провадження будь-якої діяльності на водних об’єктах, розташованих в межах суббасейнів середнього і верхнього Дніпра та Десни. Таким чином, загалом їх дія поширюватиметься на територіях 10 областей України, в тому числі і Сумської.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці