Інспекцією встановлено факт незадовільної роботи очисних споруд м.Суми

У травні 2024 року Державна екологічна інспекція у Сумській області здійснила позапланову перевірку КП "Міськводоканал" Сумської міської ради. Цей захід проводився на підставі скарг громадян та отриманого погодження  центрального органу влади у сфері  охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. У ході перевірки екоінспекторами було встановлено, що комунальне підприємство не в достатній мірі забезпечує належний стан та роботу очисних споруд м.Суми. Внаслідок цього відбувається скид недостатньо очищених вод у річку Псел в районі села Барвінкове Нижньосироватської сільської ради.

 

Зокрема, зафіксовано, що за останні 3,5 роки до Псла періодично потрапляли зворотні води із перевищенням вмісту фосфатів, нітратів, нітритів, заліза, завислих речовин, азоту амонійного та з підвищеним рівнем біологічного споживання кисню. На підставі цього Інспекцією нараховано збитки у загальній сумі понад 1,3 мільйона гривень.

 

Відповідні претензії із детальними розрахунками збитків було спрямовано до КП "Міськводоканал" СМР для добровільного відшкодування заподіяних збитків. Враховуючи істотність заподіяної довкіллю шкоди, Інспекція також направила матеріали з ознаками кримінального злочину до правоохоронних органів.

 

Також варто зазначити, що сумські комунальники мають заперечення до акту перевірки, складеного фахівцями Державної екологічної інспекції у Сумській області, та не визнають прямої причетності підприємства до забруднення річки.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці