Інспекція ознайомила студентів екологів з роботою своєї лабораторії

Студенти 2 та 3 курсів спеціальності "Екологія" Сумського національного аграрного університету разом з доцентами кафедри екології та ботаніки Романом ЯРОЩУКОМ та Інною ЗУБЦОВОЮ відвідали лабораторію Державної екологічної інспекції у Сумській області.

Під час імпровізованої екскурсії начальниця відділу інструментально-лабораторного контролю (ВІЛК) Оксана ДИННИК розповіла про основні задачі, які стоять перед її структурним підрозділом. Вона зазначила, що фахівці лабораторії разом з іншими державними інспекторами беруть участь у перевірках суб'єктів господарювання та органів місцевого самоврядування на предмет дотримання ними вимог природоохоронного законодавства у сферах охорони атмосферного повітря, земельних та водних ресурсів.

 

Зокрема, студенти дізналися, що саме мають робити підприємства для недопущення промислових забруднень довкілля та які дозвільні документи мають отримати, якщо здійснюють викиди в атмосферне повітря та скиди у поверхневі водні об'єкти, проводять операції з відходами та небезпечними хімічними речовинами тощо. Також було наголошено, що головною функцією ВІЛК є відбір і аналіз проб підземних і поверхневих вод, викидів зі стаціонарних джерел забруднення та ґрунтів з місць імовірного негативного впливу на них.

 

Також Оксана Динник зазначила, що в умовах дії мораторію на перевірки підприємств під час дії воєнного стану, фахівцям екологічної лабораторії найчастіше доводиться виїжджати на скарги громадян щодо забруднення водойм. Тож студентам на практичних прикладах продемонстрували, як відбувається гідрохімічний аналіз зразків води за деякими показниками їх складу та властивостей.

Дуже приємно, що студенти СНАУ проявили підвищений інтерес до отриманої інформації та задавали безліч уточнюючих питань. Державна екологічна інспекція у Сумській області завжди відкрита до взаємодії із закладами освіти та рада поділитися з майбутніми фахівцями власним досвідом природоохоронної діяльності!




ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці