Держекоінспекція долучилася до обговорення питання відновлення населених пунктів Сумщини, які страждають від війни

10.06.2024 у Сумах відбулося розширене засідання міжфракційного депутатського об’єднання «Добробат – добровольчий будівельний батальйон». Участь у ньому взяли представники Верховної Ради України, Державної екологічної інспекції у Сумській області, керівництво  Сумської облради та Сумської обласної військової адміністрації, представники інших органів влади та неурядових організацій. Головною темою обговорення було відновлення територій Сумської області, які перебували в тимчасовій окупації росіян та які страждають через бойові дії. 

У перші місяці повномасштабного вторгнення рф небайдужі мешканці Сумщини об'єдналися в ГО "Добробат" - добровільне об'єднання громадян, які допомагають постраждалим у першочерговому відновленні житла та об’єктів соціальної інфраструктури. Такі ж осередки створено і в інших областях, де велися чи досі тривають активні бойові дії. "Добробатівці" закликали долучатися до їхнього об'єднання кожного, у кого є бажання, час і можливість допомагати тим людям, житло яких постраждало внаслідок терористичних дій рф. Адже обстріли наших територій не припиняються жодного дня, тому роботи стає дедалі більше.


Зокрема, під час засідання начальник Сумської ОВА Володимир АРТЮХ поінформував, що наразі на Сумщині зруйновано та частково пошкоджено щонайменше 5 тисяч приватних будинків, понад 1,2 тисячі багатоповерхівок, майже 100 навчальних закладів, близько 20 медзакладів та багато інших будівель і споруд. 

Втім окрім прямих матеріальних збитків від знищення майна, держава зазнає й опосередкованих - внаслідок засмічення земель відходами руйнації. Так, заступник начальника Державної екологічної інспекції у Сумській області Олександр УВАРОВ повідомив, що екоінспектори залучаються у якості фахівців у рамках кримінальних проваджень за фактами порушень законів і звичаїв війни. Наразі ними вже нараховано майже 837 мільйонів гривень за засмічення земельних ресурсів відходами, що утворилися внаслідок бойових дій. 


Представники об'єднання "Добробат" наголосили, що вже здійснили 350 виїздів на розбір завалів в різних населених пунктах Сумської області. Їхніми силами вже зібрано приблизно 850 тонн відходів руйнації. Заступник головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Сумської області наголосив, що такі цифри вкотре доводять необхідність чіткого визначення місць для складування будівельних відходів у кожній територіальній громаді, де це наразі можливо. Адже без спеціально облаштованих майданчиків відходи з місць ворожих атак просто переміщуються на якісь інші ділянки, засмічуючи ще і їх.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці