У р.Сейм виявлено низький рівень розчиненого кисню

28.05 та 29.05.2024, на підставі скарг громадян на непоодинокі випадки загибелі риби у р. Сейм, Державною екологічної інспекцією у Сумській області із залученням інших установ й організацій забезпечено відбір проб поверхневих вод на Конотопщині. Зокрема, відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Сумській області наразі здійснено гідрохімічний аналіз зразків, відібраних в районі населених пунктів Нові Вирки, Піски, Ігорівка, Зінове, Харівка, Пішкове та Мутин.

 

За результатами лабораторних досліджень в більшості проб виявлено низький рівень розчиненого кисню. Наприклад, поблизу Нових Вирків, Ігорівки та Пішкового на момент відбору проб він становив 1-1,6 мг/дм3, в той час, коли мінімальна норма для водойм рибогосподарського призначення має складати не менше 6 мг/дм3. Крім того, в деяких пробах відмічалося перевищення рівня хімічного та біологічного споживання кисню, що може свідчити про стороннє забруднення річки.

 

Відтак, загибель водних біоресурсів могла спровокувати задуха, але точну причину може встановити лише ветеринарна експертиза, що знаходиться поза межами компетенції Інспекції. Крім того, звертаємо увагу, що Держекоінспекція не уповноважена на здійснення санітарно-вірусологічного контролю та мікробіологічних досліджень води.

 

Також повідомляємо, що сьогодні, 03.06.2024, повторно відібрано проби води із річки Сейм у межах м. Путивль  та поблизу с. Латишівка. Про результати їх досліджень повідомимо пізніше.

 

/фото зі сторінки Ірини Сичевської в соцмережах/



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці