День степу

Уже сьомий рік поспіль 30 травня в Україні відзначається День степу. Його ініційовано за підсумком наукового семінару, присвяченого охороні степових ландшафтів Луганщини і Донеччини. 


Проблема знищення степів загострилася за часів радянщини, коли по всій Україні родючі цілинні землі нещадно перетворювали на ріллю. Та на жаль, проблема розорювання нікуди не зникла і в наш час, хоч і має значно менші масштаби. А після вторгнення військ рф в Україну у 2014 році, українські степи почали потерпати ще й від воєнних дій та вже тоді частково потрапили в тимчасову окупацію російських варварів. Таким чином первісний незайманий стан українського степу опинився під загрозою повного знищення.


Сумщині пощастило мати один з небагатьох степових заповідників загальнодержавного значення - "Михайлівську цілину". Він охоплює крайні північні ділянки лучного степу загальною площею 882,9 га. Завдяки заповідному режиму на цій території вдалося зберегти унікальне біорізноманіття, притаманне прадавнім степам України. До прикладу, на цій локальній території налічується більше 1000 різних видів комах, понад 800 видів рослин, та більше 100 видів грибів. Серед тварин, які заселяють "Михайлівську цілину",  20 видів занесено до Червоної книги України. 


Знищення наших степів призводить не лише до втрати багатого біоценозу, а й впливає на стан всієї природи України та навіть може призвести до зміни клімату. Тому збереження степу має стати одним із найважливіших екологічних завдань держави.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці