Сумський гідроментцентр попереджає про надзвичайну пожежну небезпеку у найближчі дні

За інформацією Сумського гідрометцентру, на Сумщині 11 та 12 квітня, очікується надзвичайна пожежна небезпека (5-й клас).

Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та бути обережними при поводженні з вогнем у природних екосистемах, оскільки існує велика загроза виникнення масштабних пожеж, які спричиняють значну шкоду довкіллю, матеріальні та людські втрати, знищують представників рослинного та тваринного світу.

За інформацією Головного управління ДСНС України у Сумській області майже щодня спекотна погода та людська недбалість призводять до пожеж, які рятувальникам доводиться ліквідовувати майже в усіх районах області. І переважна більшість пожеж пов’язана саме з людським фактором: люди свідомо підпалюють поля, сміття, викидають палаючі сірники, недопалки, розводять багаття у місцях з сухою травою, нехтуючи правилами протипожежної безпеки, тощо.

Тому вкотре нагадуємо усім про відповідальність, передбачену законодавством України:

за знищення або пошкодження рослинності порушникам загрожує штраф у розмірі від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень;

за ті самі дії, вчинені на територіях природно-заповідного-фонду, паліям загрожуватиме штраф у розмірі від 6120 до 12 240 гривень.

В умовах воєнного стану навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності та її залишків, додано до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю. Такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Бережіть своє життя та довкілля!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці