4 квітня – Міжнародний день просвіти з питань мінної безпеки

У грудні 2005 року Генеральна асамблея ООН оголосила 4 квітня Міжнародним днем просвіти з питань мінної безпеки та допомоги в діяльності, пов’язаній із розмінуванням. Цей день відзначають щорічно.

Сьогодні Україна є найбільш замінованою країною у світі. Через розв’язану російською федерацією війну у країні заміновано значні частини територій. На жаль, серед областей України Сумська область залишається однією з найбільш замінованих.

На деокупованих та прифронтових територіях виявлено протитанкові та протипіхотні міни, міни-пастки, міни-розтяжки, касетні боєприпаси, велику кількість снарядів, що не розірвалися, тощо. Тисячі боєприпасів залишаються нездетонованими після ворожих обстрілів. Крім того замінованими можуть бути будь-які побутові речі, дитячі іграшки, будинки, поля, дитсадки та покинута техніка.

Окрім того, що міни безпосередньо несуть смертельну загрозу та небезпеку травмувань, вони на довгі роки можуть зробити недоступними родючі українські поля для сільськогосподарських робіт, ліси та інші природні екосистеми – для відвідування і діяльності людей, вони також становлять небезпеку для довкілля:

- Детонування мін часто призводить до пожеж. Пожежі на віддалених територіях важко швидко загасити.

- Вибухи є причиною хімічного забруднення ґрунту, що буде зберігатися впродовж багатьох років.

- Мінування територій значно скорочує можливості для природоохоронного менеджменту.

- На міни часто потрапляють дикі та свійські тварини.

- Тотальна зміна екосистем. Після війни кількість осередків інвазійних видів рослин зросте у зв’язку з великою площею порушених територій.

 

При виявленні підозрілого предмета, який може бути вибухонебезпечним усім слід пам’ятати, що не можна наближатися, пересувати та брати до рук, чіпати предмет у будь-який інший спосіб, невідкладно необхідно зателефонувати за номерами 101 або 102.

 

Неухильно дотримуйтеся правил мінної безпеки і бережіть себе.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці