Спеціалісти Інспекції взяли участь у зустрічі з представниками Недригайлівської громади

Сьогодні, 15.03.2024, в смт. Недригайлів на запрошення місцевої влади державними інспекторами було проведено зустріч із місцевими представниками суб’єктів господарювання. На спільному заході також були присутні представники старостатів, Роменського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області та ДП «Недригайлівський лісгосп».

Під час зустрічі було розглянуто основні положення Закону України «Про управління відходами» та напрацювання механізмів взаємодій щодо боротьби із створенням несанкціонованих звалищ відходів на території громади. Цей закон дозволяє впровадити ключові принципи та положення європейського законодавства у сфері управління відходами, такі як ієрархія управління відходами та основні вимоги до розширеної відповідальності виробника у галузі управління відходами, що виникають у результаті його господарської діяльності.

Обговорено обов’язки суб’єктів господарювання і органів місцевої влади у сфері управління відходами, облік відходів, подання декларацій, звітування в інформаційній системі управління відходами, тощо.

Особливу увагу присутніх спеціалісти Інспекції звернули на проблему спалювання відходів та сухої рослинності. З настанням весни, попри всі попередження про загрози довкіллю і відповідальність за порушення заборони, вже мають місце численні факти спалювання сухостою. Наголошено, що за спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 грн. Водночас для посадовців такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 грн.

Крім того державні інспектори ознайомили учасників зустрічі з офіційним веб-ресурсом Міністерства охорони довкілля «ЕкоЗагроза», завдяки якому кожен може отримати достовірну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та ін. показники, та особисто долучитись до вирішення екологічних проблем громади шляхом фіксації фактів порушень природоохоронного законодавства за допомогою додатку «Екозагроза».

Інспекція дякує організаторам та учасникам за ініціативу і зацікавленість в отриманні нових знань з питань охорони довкілля та стосовно нововведень у природоохоронному законодавстві.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці