Інформуємо про результати обстеження озера Ігнатенкове

21 лютого 2024 року проводилось комісійне обстеження оз. Ігнатенкове в м. Охтирка. У складі комісії, скликаної Інспекцією, працювали спеціалісти Державної екологічної інспекції у Сумській області, представники Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області та посадові особи Охтирської міської ради.

Під час обстеження комісією було проведено візуальний огляд прибережно-захисної смуги та акваторії озера, а також відібрано зразки води з озера Ігнатенкове та ґрунту в межах прибережної смуги озера й поруч із муловими картами.

За результатами проведених Інспекцією гідрохімічних досліджень встановлено, що якість води у відібраних пробах води відповідає встановленим гранично-допустимим концентраціям для водойм господарсько-побутового використання, за виключенням таких показників (у порівнянні з ГДК):

ХСК – 58 та 60 мгО2/л при нормі 30 мгО2/л;

БСК5 – 9,8 та 10,2 мгО2/л при нормі 3 мгО2/л;

фосфати – 5,1 та 3,9 мг/л при нормі 3,5 мг/л.

Такі показники є характерними для господарсько-побутових стоків, і варто зазначити, що оз. Ігнатенкове є приймачем господарсько-побутових стоків місцевого водоканалу з 70-х років, та стоків молокопереробного заводу – з 80-х років минулого сторіччя. На даний час в оз. Ігнатенково скид зворотних вод здійснюють ДП «Водоочистка» ТОВ «Водоторгприлад» та ТОВ «ОСК».

Також вимірювання показали критично низький вміст розчиненого кисню в пробах води – менше 1 мгО2/дм³, (при нормі не менше 4 мгО2/дм3).

В ході проведення вимірювань показників складу та властивостей ґрунту зафіксовано перевищення фонових показників вмісту фосфору та органічних речовин в пробі ґрунту, відібраній біля дренажної насосної станції.

Слід врахувати, що точка відбору знаходиться в межах санітарної зони місця видалення відходів і накопичення зазначених речовин може бути наслідком тривалої експлуатації об’єкту.

Наразі факти щодо порушень природоохоронного законодавства внаслідок зливання відходів в озеро Ігнатенкове (ймовірно від виробництва Богодухівського м’ясокомбінату), викладені у запиті представника Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, не підтвердились.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці