21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної та культурної багатоманітності.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує приблизно 6 тис. мов, 43% із них перебувають під загрозою зникнення. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

Свято, яке покликане захищати й розвивати мови всіх народів світу, має свою, на жаль трагічну, історію. Саме 21 лютого 1952 року у Бангладеш пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної бенгальської мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році цей день відзначають у країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Саме з пошани до рідної мови починається розвиток будь-якої країни, бо мова – один з головних символів народу.

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову» - Ліна Костенко.

Така загроза була й над українською мовою протягом тривалого часу - за свою історію вона пережила дуже багато актів лінгвоциду. І навіть сьогодні в Україні подекуди все ще доводиться захищати право кожного розмовляти рідною мовою.

Події останніх років стали поштовхом для переосмислення ролі рідної мови в житті кожного українця. Вона стала оберегом, символом єдності, маркером ідентичності, інструментом боротьби для кожного з нас, знаком незламності й сили духу для всього людства.

Плекаймо рідну мову!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці