До уваги представників медичних закладів!

Медичні заклади, лабораторії та інші лікувально-профілактичні установи в результаті своєї діяльності утворюють велику кількість відходів. Такі медичні відходи є небезпечними, оскільки містять патогенні мікроорганізми, токсичні та хімічні речовини, які призводять до забруднення довкілля та стають причиною різних хвороб. Тому поводження з медичними відходами та їх утилізація є важливою епідеміологічною і екологічною складовою безпеки населення України.

Особлива увага в законодавстві приділяється небезпечним відходам, тому що вони самостійно, або при вступі в контакт із іншими речовинами, можуть заподіяти шкоду навколишньому природному середовищу і здоров'ю людини. Небезпечними є відходи, що мають фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють чи можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

Нагадуємо, що наказом Міністерства охорони здоров’я від 06.09.2022 №1602 затверджено «Державні санітарно-протиепідемічні правила і норми щодо поводження з медичними відходами», відповідно до яких заклади охорони здоров'я зобов’язані сповіщати електронною комунікаційною мережею територіальний орган центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства щодо поводження з відходами за місцем провадження діяльності, про передавання відходів перевізнику або суб’єкту господарювання, який отримав Ліцензію, не пізніше ніж за 12 годин до їхнього передавання.

Інспекція наголошує на необхідності подання інформації закладами з охорони здоров’я, фізичними особами-підприємцями, які зареєстровані в установленому законом порядку, одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та забезпечують медичне обслуговування населення на території Сумської області, за формою, наведеною в додатку 6 вказаних правил.

Інформацію разом із супровідним листом за підписом керівника закладу, необхідно подавати на електронну адресу Інспекції sumy@dei.gov.ua.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці