Забруднення землі каналізаційними стоками поблизу с. Барвінкове підтвердилось

Державною екологічною інспекцією у Сумській області опрацьовано звернення мешканців села Старе Село Сумського району щодо витоку каналізаційних стоків з мереж села Барвінкове Сумського району. В ході розгляду було здійснено обстежено територію Нижньосироватської ОТГ поблизу с. Барвінкове і в місці витоку відібрано проби води та ґрунту.

Інспекцією проведено інструментально-лабораторні дослідження, які підтвердили факт забруднення земель за показниками, які є характерними саме для каналізаційних стічних вод. Встановлено перевищення вмісту таких забруднюючих речовин як амоній, хлориди, нітрати, сульфати та фосфор.  

На підставі наявних даних із застосуванням Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 27.10.1997 № 171 (зі змінами), було розраховано шкоду за забруднення земельних ресурсів у розмірі 5 330 грн. Претензію про добровільне відшкодування збитків направлено до КПЕРЖ "Господар".

Також за фактом забруднення земель посадову особу КПЕРЖ "Господар" притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 52 КУпАП на суму 850 грн.

Для вжиття заходів щодо ліквідації наслідків витоку стоків та з метою недопущення повторення таких порушень у подальшому Інспекцією направлено вимогу до Нижньосироватської сільської ради.

Дане питання залишається на контролі Інспекції.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці