Щодо законності видалення дуба біля озера Чеха

Днями в соціальних мережах мешканці Сум обурювалися видаленням дерева породи «Дуб» неподалік озера Чеха. Попри те, що до Інспекції офіційно жодних звернень від громадян не надходило, Інспекція перевірила законність вирубки дерева.

У ході перевірки документів було встановлено, що комісією, утвореною департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради, складено Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню у прибережній зоні озера Чеха в м. Суми (Акт № 3 від 08.01.2024). Згідно із вказаним Актом, комісією було прийнято рішення, що обрізуванню підлягають 29 дерев, видаленню – 21 дерево, у тому числі 1 дерево дубу біля тенісного корту через його аварійний стан.  

 

Разом з цим, нагадуємо, що процедура видалення дерев, кущів, газонів і квітників (далі - зелені насадження) на території населеного пункту визначена постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 р. № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах».

Згідно цього Порядку видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради на підставі ордера або на підставі документів, визначених Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Для цього виконавчий орган сільської, селищної, міської ради (у м. Суми це департамент інфраструктури міста Сумської міської ради) утворює комісію з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості, до складу якої входять представники заявника, власника земельної ділянки (користувача), компетентного органу, територіального органу Держекоінспекції, а у разі потреби - балансоутримувача території та комунального підприємства, що здійснює утримання зелених насаджень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці