Спеціаліст Інспекції пройшла навчання за програмою підготовки експертів з оцінки стану ґрунтів

Сумським національним аграрним університетом спільно з Королівським аграрним університетом (Британія), у партнерстві з Університетом Кембриджу (Британія) та Вищою технічною школою (Швейцарія) було організовано навчання за програмою підготовки експертів з оцінки стану ґрунтів, пошкоджених внаслідок бойових дій (Training of experts to assess soils damaged due to hostilities).

Участь у програмі навчання взяла головний спеціаліст Державної екологічної інспекції у Сумській області інспекції Анастасія РУБАН, пройшовши за власним бажанням для цього відбір.

Навчальна програма поєднувала різні технології збору та обробки даних, таких як:

аерофотозйомка та аеромагнітна зйомка;

обробка аерофотознімків;

безпечне керування БПЛА на розмінованих територіях;

обробка теплових зображень;

вивчення методики відбору проб ґрунту;

аналіз ґрунтів на вміст полютантів з використанням портативного рентгенфлуоресцентного аналізатора (pXRF);

дослідження можливих стратегій ремедіації (процес вилучення забруднювачів з середовища).

Учасники пройшли двотижневе навчання, в ході якого спеціалістом Інспекції було виконано практичну роботу зі здійснення відбору зразків ґрунту, пошкодженого внаслідок бойових дій. Проведено аналіз відібраних зразків ґрунту за допомогою приладу pXRF, а отримані результати інтерпретовано та розроблено пропозиції, щодо можливих напрямів ремедіації  ґрунту.

Завдяки проведеним дослідженням було встановлено точкове перевищення гранично допустимих концентрацій деяких елементів у місці влучання артилерійського снаряду, а саме: барію у 2 рази, стибію у 6 разів, миш’яку у 5 разів, сірки у 3, нікелю у 2 рази. Дані речовини можуть надходити з ґрунту до рослин і накопичуватись в них до небезпечних концентрацій, мігрувати по профілю ґрунтів та забруднювати підземні і поверхневі води, негативно впливати на біоту ґрунтів та їх самоочищення. Тож розроблено план фіторемедіації, який ґрунтується на використанні рослин, які здатні вилучати токсиканти із середовища у високих  концентраціях і проявляти толерантність до їх дії.

По завершенні навчання усі учасники програми успішно захистили свої звітні роботи.

Участь у проекті дозволила отримати необхідні знання та набути навичок з оцінки наслідків воєнних дій на ґрунти та вивчення питання їх відновлення на території України. З огляду на те, що військові дії в Україні тривають і країна-агресор продовжує завдавати довкіллю значної шкоди, питання встановлення їх масштабів та наслідків, а також забезпечення подальшого стягнення завданих обстрілами збитків, набуватимуть все більшої актуальності і потребуватимусь все нових шляхів їх вирішення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці