11 січня у світі відзначають міжнародний день заповідників та національних парків

Вперше «День заповідників і національних парків» почали відзначати у цей день в 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи. Проте, перший заповідник на території сучасної України був створений ще у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким з метою збереження букових лісів  і місць гніздування рідкісного виду птахів - орлана-білохвоста. Цікавим є той факт, що це був взагалі перший заповідник у Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с. Пеняки (нині Бродівський р-н Львівської обл.) та отримав назву «Пам’ятка Пеняцька».

Сучасна мережа природно-заповідних об’єктів України сформувалась унаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців, відіграючи важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.

На території Сумської області станом на 2023 рік налічується 309 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 179 225,731 гектарів, що становить 7,52% від площі області («показник заповідності»).

Природно-заповідний фонд Сумщини складають такі категорій об’єктів:

Національні природні парки «Гетьманський» та «Деснянсько-Старогутський»

Природний заповідник «Михайлівська цілина»

Регіональний ландшафтний парк «Сеймський»

Заповідні урочища – 26 од.

Заказники загальнодержавного значення – 10 од.

Заказники місцевого значення – 128 од.

Пам’ятки природи загальнодержавного значення – 3 од.

Пам'ятки природи місцевого значення – 109 од.

Ботанічні сади загальнодержавного та місцевого значення – 3 од.

Дендрологічні парки загального та місцевого значення – 4 од.

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення – 2 од.

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення – 20 од.

 

Діяльність людини часто завдає непоправної шкоди природі. Усвідомлення цього факту і призвело до необхідності створення охоронних територій: заповідників, національних парків, пам'яток природи, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва. З огляду на це важко не погодитися із висловом індійського письменника Рабіндраната Тагора: «Природа  –  це не те, що ми отримали у спадок від предків, а те, що ми взяли в борг  у наших нащадків».

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці