Сьогодні в Україні відзначається День науки

Кожної третьої травневої суботи в Україні відзначається День науки. Метою цього свята є наголошення на важливості роботи наукових співробітників, посилення ініціативи вчених та наукових установ, вшанування досягнень українських вчених. Важливу роль наука відіграє і для навколишнього середовища. Вона дозволяє визначити найкращі шляхи світового соціально-економічного розвитку, який передбачає баланс між задоволенням вимог сьогодення і захистом інтересів майбутніх поколінь, включаючи їх потребу в безпечному і здоровому довкіллі. Тому охорона навколишнього природного середовища і раціональне використання природних ресурсів нерозривно пов'язані із науковими надбаннями. У зв'язку з цим, Державна екологічна інспекція у Сумській області систематично взаємодіє із закладами освіти і науки України.

Зокрема, між Держекоінспекцією та Сумським державним університетом укладено договір про співпрацю. Відповідно до нього, на базі Інспекції функціонує кафедра екології та природозахисних технологій СумДУ. За час багаторічної співпраці сотні студентів пройшли практику в Інспекції. А велику частину інспекційного колективу складають випускники цього вишу.

Плідну взаємодію налагоджено і з Сумським національним аграрним університетом. До прикладу, зараз в Інспекції проходить стажування і підвищення кваліфікації кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та ботаніки СНАУ Юрій СКЛЯР.

Є науковці і серед працівників Держекоінспекції. Так, наразі в аспірантурі СумДУ навчається начальник відділу державного екологічного контролю атмосферного повітря Андрій БОЖОК. А тиждень тому, 12.05.2023, начальник відділу державного екологічного контролю водних ресурсів Микола ШЕРСТЮК успішно захистив кандидатську дисертацію, подану на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю "Технології захисту навколишнього середовища". З чим принагідно колектив Інспекції щиро його вітає!

Втім наразі обидва вищезгаданих наших колеги в лавах Збройних Сил України боронять державу від російських окупантів. Але ми сподіваємося, що після перемоги здобуті ними знання і наукові ступені допоможуть вдосконалити галузь охорони довкілля не лише на Сумщині, а й в усій країні загалом. Адже без прогресивного наукового підходу та новітніх методик і технологій важко уявити сталий екологічний розвиток.

Зі святом!

/На фото - онлайн-захист дисертації Миколою Шерстюком/

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці