У Сумах обговорили особливості судочинства в екологічній сфері під час війни

21.04.2023 відбувся круглий стіл, присвячений проблемним питанням у справах зі спорів щодо охорони навколишнього природного середовища під час війни. Перш за все, його метою було привернення уваги до екоциду, який є невід’ємною складовою воєнних злочинів російської федерації на території нашої держави. Участь в обговоренні теми взяли представники Державної екологічної інспекції у Сумській області, Господарського суду Сумської області, Спеціалізованої екологічної прокуратури, Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області та Північного лісового офісу ДСГП «Ліси України». 

Керівники Господарського суду Сумської області навели для присутніх приклади із практики Верховного Суду зі спорів, що виникають у сфері захисту довкілля та екологічних прав. Окрему увагу також було приділено позовам Державної екологічної інспекції у Сумській області за фактами порушень природоохоронного законодавства. Зокрема наголошено, що судом частково або у повному обсязі задоволено більшість позовів, які останніми роками заявлялися безпосередньо Державною екологічною інспекцією у Сумській області.  

Завідувач сектору правового забезпечення Державної екологічної інспекції у Сумській області Дмитро МАТЮХА розповів присутнім про особливості документування фактів негативного впливу на навколишнє природне середовище Сумщини внаслідок збройної агресії росії проти України. Зокрема, він коротко описав нові методики розрахунку збитків, завданих земельним і водним ресурсам та атмосферному повітрю під час війни. Також ним було зазначено, що Інспекція самостійно не заявлятиме позовів про примусове стягнення екологічної шкоди із країни-агресорки, оскільки матеріали за такими фактами централізовано узагальнюються для подальших репарацій або контрибуцій, виплата яких чекає на російську федерацію після перемоги України.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці