У Тростянці висадили унікальні дерева

У рамках Екоакції «Шевченко єднає Україну» Державна екологічна інспекція у Сумській області висадила кількарічні дубки у Тростянці. Це місто стало третьою локацією, куди екологи доставили сіянці «Дубів Шевченка» із Черкащини. До ініціативи також долучилися школярі і працівники Тростянецької міськради. Відтепер на вул. Шевченка зростатимуть нащадки тисячолітнього велетенського дерева, яке ховало в своєму стовбурі дитячі малюнки майбутнього генія – Тараса Шевченка. 

Для проведення Екоакції Держекоінспекція не випадково обрала Тростянець, бо довкілля міста і його околиць зазнало значної шкоди від окупації і ворожих обстрілів, а безліч зелених насаджень було повністю знищено. Тому паралельно з відбудовою інфраструктури і людського житла, тут вкрай важливо проводити і зелену реконструкцію. Тож сьогоднішня ініціатива екологів є невеличким внеском у майбутнє озеленення Тростянця. 

Але більшою мірою ця акція має символічне значення – якраз 17 квітня Тараса Григоровича було вперше ув’язнено у російському Петербурзі. У 1847 році слідство заявляло, що вірші поета загрожують цілісності російської імперії, бо можуть «посіяти й укоренити думки про можливість Україні існувати як окремій державі». Та ні арешти, ані заслання не зламали дух Великого Кобзаря, який продовжив боротися за волю українського народу. Так само і Тростянець вистояв під час окупації та кривавих злочинів росіян, довівши, що завжди був і залишиться невід’ємною частиною соборної України.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці