Ловись, рибко, велика! – Держекоінспекція інформує про допустимі для добування розміри водних біоресурсів

В соціальних мережах мешканці Сум активно поширюють фото та відео, на котрих зображено рибалку, який упіймав величезну рибину. Як стверджують користувачі, днями місцевий мешканець витягнув із оз. Чеха мрію багатьох рибалок – товстолобика приблизно метрової довжини. Але під відповідними дописами з’явилося багато коментарів, в яких користувачі висловлювали обурення таким уловом. Зокрема, дехто прирівнював чоловіка до браконьєра та стверджував, що він порушує законодавство, а рибу такої величини слід обов’язково відпускати назад до водойми. У зв’язку з цим Державна екологічна інспекція у Сумській області вирішила роз’яснити громадянам, якого розміру та ваги ловити рибу, аби не зашкодити довкіллю та не отримати штраф. 

Усі чинні на сьогодні вимоги були затверджені в оновлених Правилах любительського і спортивного рибальства у 2022 році. Цим нормативно-правовим актом встановлено обмеження на добування водних біоресурсів, залежно від загальної ваги улову.  

Зокрема, одному рибалці протягом доби можна виловити не більше 3 кг риби. Проте, якщо на гачок потрапить особина, маса якої значно перевищує добовий ліміт – це не буде вважатись порушенням. Такі екземпляри офіційно визнаються трофеєм та дозволені для добування під час здійснення любительського, спортивного рибальства та підводного полювання. 

Важливо також пам’ятати, що правилами рибальства затверджено мінімальний для добування розмір риб. Це означає, що законодавством заборонено ловити рибу, довжина якої менша за встановлену для конкретного виду. Так, наприклад, можна добувати лящів, коропів та білизну, довжина яких становить 30 і більше см; щука має бути від 50 см, а от довжина сома має становити не менше, ніж 80 см. 

Що ж стосується згаданого вище товстолобика, то його мінімальний розмір має бути 40 см. Відтак, добута в оз. Чеха риба є цілком законним трофеєм. І якби її розмір не дотягнув до 40 см, то в цьому випадку рибалка мав би відпустити рибу до водойми. У разі, якщо б він цього не зробив – ризикував отримати протокол за грубе порушення правил рибальства (ч.4 ст.85 КУпАП) та потрапити на лаву підсудних.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці