На Сумщині триває природоохоронна операція «Новорічна ялинка»

Державна екологічна інспекція у Сумській області на виконання доручення Держекоінспекції України проводить операцію «Новорічна ялинка». Щорічно під цією умовною назвою здійснюються заходи державного екологічного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства  під час заготівлі та  реалізації дерев хвойних порід у період різдвяно-новорічних свят. З початку грудня до середини січня екоінспектори проводять рейди в місцях зростання ялин і сосен, а також на централізованих і стихійних ялинкових базарах області.

Слід зазначити, що згідно зі ст. 65 КУпАП, відповідальність за незаконну порубку, пошкодження, перевезення й зберігання незаконно зрубаних лісових насаджень тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1020 грн., а на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн. Разом з цим, Постановою Кабміну від 23.07.2008 № 665 визначено, що у грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року та помножується на розмір річної індексації такс. Виходячи з цього, у 2022 році сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження з діаметром дерева у корі біля шийки кореня до 10 см, складає 599,26 грн.; від 10,1 до 14 см – 1055,83 грн. Тобто, цьогоріч навіть найменша вкрадена з лісу ялинка обійдеться «зеленим браконьєрам» мінімум в 1109 грн.

Станом на 26.12.2022 інспекторами виявлено 6 фактів самовільного порубу хвойних дерев на землях лісогосподарського призначення. На порушників було складено протоколи на загальну суму штрафів 3060 грн., а також стягнено збитки, завдані довкіллю, на 3596 грн.

Також законодавством передбачено відповідальність і за порушення порядку придбання та збуту об’єктів рослинного світу. Санкція ст. 88-1 КУпАП передбачає накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з можливою конфіскацією об’єктів рослинного світу. Отже, не лише продавець, а й покупець «нелегальної» новорічної ялинки ризикують постати перед судом і отримати штраф у розмірі від 510 до 1700 грн. з конфіскацією незаконно проданого чи купленого дерева. Минулого тижня на одному з ялинкових базарів м. Сум було встановлено факт незаконної торгівлі новорічними соснами.  

 Для того, аби купити ялинку і не стати порушником, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково має бути промарковане пластмасовою биркою-стяжкою або самоклейною етикеткою. На кожному з цих уніфікованих засобів має розміщуватися унікальний номер та відповідний йому штрих-код. Ці дані можна перевірити на сайті https://open.ukrforest.com/. Для цього потрібно ввести номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про підробку даних та незаконний поруб і продаж лісових насаджень.

Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає кожного відповідально ставитись до збереження лісових ресурсів та не ставати співучасником злочинів проти довкілля! 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці