На Сумщині орендар ставу «дохазяйнувався» до кримінальної справи та відшкодування мільйонних збитків


12.10.2022 під час рейду на території Роменського району працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області помітили став, у якому майже не залишилося води. При візуальному обстеженні стало очевидним, що рівень води у водоймі було знижено навмисно. Крім того, екоінспектори виявили, що на залишках водного плеса встановлено більше десятка раколовок.

У цей час до ставу прибув і його орендар. У ході розмови з екоінспекторами він зізнався, що спустив воду для полегшення вилову живих біоресурсів, але спеціального дозволу не отримував. Враховуючи значну істотність завданої довкіллю шкоди, на місце подій було викликано оперативно-слідчу групу.

Працівники Інспекції разом з поліцейськими вилучили знаряддя лову, до яких встигло втрапити понад 770 раків.  При цьому, дозволена добова норма вилову цих біоресурсів на водоймах загального користування складає 30 шт., а на «платних» водоймах – 50 шт. За підрахунками  фахівців Держекоінспекції, незаконний вилов раків призвів до заподіяння довкіллю збитків на загальну суму майже 2,6 мільйона гривень. Наразі за даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці