Еколабораторія виявила 76-разове перевищення вмісту заліза у р. Сумка

Близько обіду 15.02.2022 на Гарячу лінію Державної екологічної інспекції у Сумській області надійшло звернення громадянки про забруднення р. Сумка в районі Троїцького мосту м. Сум рідиною бурого кольору. На місце події було негайно направлено фахівців відділу інструментально-лабораторного контролю.

На місці скиду вод у р. Сумка фахівці Інспекції відібрали 3 проби поверхневої води, а саме: приблизно за 20 м вище від місця скиду в бік парку «Казка», в місці ймовірного скиду візуально забрудненої води, а також нижче за течією – з Троїцького мосту.

За результатами вимірювання показників складу та властивостей вод встановлено, що в місці ймовірного скиду води має місце перевищення вмісту заліза в 60 разів у порівнянні з гранично допустимими концентраціями (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення. Нижче за течією, приблизно через 30 м від імовірного скиду, на момент відбору проб води концентрація заліза була ще більша, оскільки перевищувала ГДК майже в 76 разів.

Разом з цим до Інспекції від КП «Міськводоканал» надійшов офіційний лист-повідомлення щодо проведення робіт з усунення пориву комунікацій в районі пров. Інституського м. Сум. У зв’язку з цим, у комунальників виникла технічна необхідність у спорожненні водогону. Відтак, високий вміст заліза в р. Сумка пояснюється можливим потраплянням питної води, якою промивалися труби після проведення технічних робіт на водогоні. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці