До уваги орендарів ставків та громадян!

Кожної осені настає період, коли постійні користувачі та орендарі поверхневих водних об’єктів скидають воду зі своїх водойм. Інколи це здійснюють для спрощення процесу вилову риби. Але такі дії не завжди відповідають вимогам природоохоронного законодавства. Будь-хто на власний розсуд не може понижати рівень води у водоймі, або повністю осушувати її.

Кожна «операція», пов’язана зі спеціальним водокористуванням має бути чітко регламентована і прописана у дозвільних документах кожного водокористувача. Насамперед, в орендарів ставків мають бути: договір оренди, дозвіл на спеціальне водокористування, паспорт на водний об’єкт, а також режим роботи водного об’єкту, який в індивідуальному порядку, (з урахуванням прогнозів водності), встановлюється Регіональним офісом водних ресурсів у Сумській області.

Навіть якщо в орендаря водойми є дозвіл на спецводокористування зі скидом води, але відсутній встановлений режим роботи водного об’єкта – пониження рівня води не дозволяється!

Держекоінспекція у Сумській області наголошує: за самовільне водокористування статтею 48 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу.

Окрім цього, у разі відсутності дозволу на спеціальне водокористування або перевищення лімітів, встановлених у дозволі, (відповідно до Наказу Мінприроди від 20.07.2009 №389), здійснюється розрахунок збитків, заподіяних внаслідок нераціонального використання водних ресурсів. Так, для водойм басейну р. Дніпро, до якого відносяться усі водні об’єкти Сумської області, шкода, заподіяна самовільним скидом води, за кожен кубометр складає близько 3 гривень.

Якщо Вам стало відомо про несанкціонований або понаднормовий спуск ставка – просимо у робочий час повідомляти про такі факти Держекоінспекцію у Сумській області, зателефонувавши на Гарячу лінію: (0542)77-10-12.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці