В Україну з території РФ намагалися пронести радіаційно небезпечний предмет

Учора, 26.10.2020 до Державної екологічної інспекції у Сумській області надійшло повідомлення про спрацювання стаціонарного радіаційного комплексу «Янтар» на міжнародному пункті пропуску «Бачівськ». Це свідчило про те, що серед особистих речей громадян, які пішим ходом прямували з території Російської Федерації до України, є радіаційно забруднений предмет.

У зв’язку з цим, на місце подій оперативно виїхали фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції. За допомогою дозиметрів-радіометрів «Пошук» та «Спектра» ними було встановлено одне джерело іонізуючого випромінювання. Ним виявився авіаційний годинник «АЧС-1» чорного кольору, діаметром 10 см. У ході радіологічного дослідження екоінспектори зафіксували перевищення допустимої потужності поглинутої дози гамма-випромінювання у 19 разів.

Навіть якщо громадяни не здогадувалися, що мають при собі небезпечний предмет, спроба перетнути з ним державний кордон є порушенням вимог Закону України «Про захист людини від іонізуючого випромінювання» та Норм радіаційної безпеки України. Відтак, Інспекцією було рекомендовано вилучити у громадян радіаційно забруднений годинник та помістити його на спецмайданчик до моменту передачі його на утилізацію в установленому порядку.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці