ВРУ збільшила розмір штрафів за спалювання сухої рослинності

Державна екологічна інспекція у Сумській області повідомляє, що сьогодні, 13.04.2020, Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)".

Як повідомляє Інформаційне управління Апарату ВРУ, цим Законом передбачається удосконалення порядку притягнення до відповідальності за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків для того, аби зменшити руйнівні наслідки та захистити право громадян на безпечне повітря і навколишнє середовище, а також зменшити кількість пожеж, які виникають через це.

Зокрема, Законом внесено зміни до ст.ст. 241 та 245 Кримінального кодексу, яким пропонується збільшити розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря до 61200 грн. та за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу - до 153000 грн..

Також, суттєві зміни внесено і до Кодексу України про адміністративні правопорушення також внесено суттєві зміни, зокрема, збільшено наступні розміри штрафів (зазначаємо максимальні санкції статей, які були, і які стануть):

-                за порушення вимог пожежної безпеки в лісах (ч. 1 ст.77 КУпАП): для громадян - з 255 до 4590 грн., для посадових осіб - з 850 до 15300 грн.;

-                за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі (ч. 2 ст.77 КУпАП): для громадян - з 850  до 15300 грн., для посадових осіб - з 1020 до 18360 грн.;

-                за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах (ч. 1 ст.77-1 КУпАП): для громадян - з 340 до 6120 грн., для посадових осіб - з 1190 до 21420 грн.;

-                за ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду (ч. 2 ст.77-1 КУпАП): для громадян - з 680  до 12240 грн., а для посадових осіб - з 1700  до 30600 грн..

Закон набуде чинності на наступний день після його опублікування.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці