Внаслідок аварійного розпилення нафтопродуктів забруднено 0,76 га земель

Відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Сумській області проаналізовано показники складу та властивостей проб грунтів, відібраних 24.03.2020 на місці розгерметизації викидної лінії свердловини Східно-Рогинцівського родовища НГВУ "Охтирканафтогаз" ПАТ "Укранафта". За результатами досліджень підтверджено факт забруднення трьох земельних ділянок Миколаївської сільської ради Роменського району. 

Так, на земельній ділянці, площею 3600 м2, яка беспосередньо прилягає до свердловини, (поле, засіяне озиминою), встановлено перевищення вмісту неполярних вуглеводнів (нафтопродуктів) у 17 разів у порівнянні з фоновою концентрацією (510 мг/кг при фоновому вмісту - 30 мг/кг). На сусідній польовій земельній ділянці, площею також 3600 м2, вміст нафтопродуктів вдвічі більший за фоновий. До того ж, у пробі, відібраній з розташованої поряд полезахисної смуги площею 400 м2 ,  також встановлено перевищення вмісту нафтопродуктів у 2,2 рази  у порівнянні з фоновою концентрацією. 

Наразі Інспекцією готуються запити щодо грошової оцінки забруднених земельних ділянок. Після отримання цієї інформації Інспекцією буде розраховано розмір збитків, завданих забрудненням земель нафтопродуктами.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці