За спалювання лісових та інших насаджень – до 5 років у в’язниці


Щороку навесні та восени вся Сумщина огортається їдким димом. З усіх куточків області цілодобово оприлюднюють інформацію про лугові та лісові пожежі, про випалювання очерету та залишків сухої рослинності. Державна екологічна інспекція у Сумській області, рятувальники, поліція, держлісоохорона, адміністрації заповідників, місцеві органи влаи та інші систематично проводять роз’яснювальну роботу серед населення щодо шкоди та протиправності спалювання сухої рослинності і залишків від неї, але всеодно все довкола палає. Навіть минулорічна сумна статистика про загибель людей під час випалювання трави не зупиняє паліїв. 

За інформацією Держлісагентства України, останні 10 днів поспіль в Сумській області в межах комунальних агролісгоспів  масово підпалюють луки, біля яких потім  горять самосівні ліси. Аномально тепла і суха зима та вітряна погода зумовили шалені темпи поширення вогню в екосистемах. Держлісохорона та вогнеборці відчайдушно намагаються локалізувати пожежі, але це не завжди виходить, і вогонь заходить у ліси державного лісового фонду. 

Разом із сухою рослинністю полум’я знищує сироростучі насадження, трав’янисті рослини, цілі популяції рідкісних рослин. Також вогонь позбавляє життя незліченну кількість комах, плазунів, птахів та тварин. 

“Дід палив траву, стерню та листя, батько палив і я буду!", - саме цю фразу екоінспекторам часто доводиться чути від правопорушників. Вони не усвідомлюють, що грубо порушують вимоги ст. 20 Закону України “Про атмосферне повітря” та ст. 27 Закону України “Про рослинний світ”. Також це свідчить про те, що багато наших співгромадян  у 21-му сторіччі і досі не знають, що спалювання сухої рослинності та її залишків наносить непоправної шкоди не лише природі, а й здоров'ю людини. За приблизними підрахунками, під час спалювання 1 тонни сухої рослинності, в атмосферне повітря потрапляє в середньому 9 кг мікрочастинок диму. Серед вивільнюваних продуктів горіння: чадний газ, канцерогени, важкі метали, бензопірен та діоксини. Ці високотоксичні речовини здатні викликати генні мутації та навіть онкологічні захворювання. 

Державна екологічна інспекція у Сумській області ще раз наголошує, що відповідно до ст. 77-1 КУпАП, відповідальність за спалювання сухої рослинності передбачає накладення штрафу на громадян до 340 грн., на посадових осіб – до 1190 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах території природно-заповідних територій розмір штрафу подвоюється. Також, за порушення пожежної безпеки у лісах, ст. 77 КУпАП передбачено штрафи для громадян – до 850 грн., а на посадових осіб – до 1020 грн.

Крім того, Кримінальним кодексом України (ст. 245), за знищення вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення, передбачено покарання у вигляді штрафу розміром до 8500 грн. Або обмеження чи позбавлення волі на строк до 5 років. Якщо ж пожежа спричинила загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, то палію загрожуватиме від 5 до 10 років за ґратами.

Державна екологічна інспекція у Сумській області просить кожного, хто став свідком пожежі в екосистемі, негайно звертатися на “101”!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці