Інспекція інформує про результати перевірок полігонів Сумської області

Протягом січня-квітня 2019 року Державною екологічною інспекцією у Сумській області проведено планові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства підприємств, які обслуговують та експлуатують  полігони твердих побутових відходів: ГВП «Комунпослуга»  (смт. Липова Долина), КП «Недригайлівводосервіс» (смт. Недригайлів), КП «Буринь-Теплосервіс» (м. Буринь), ДП «Верп» ТОВ «Водоторгприлад» (м. Охтирка), ДП «Екосервіс» КП ТМР «Тростянецькомунсервіс» (м. Тростянець).

В ході перевірок встановлено, що експлуатація вище зазначених полігонів здійснюється з порушенням вимог Правил експлуатації полігонів побутових відходів, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01.12.2010 № 435, а саме:

- відсутнє ущільнення та пересипка ґрунтом відходів (крім м. Охтирка);

- відсутній дезбар’єр для запобігання виносу забруднення транспортними засобами за територію полігону (смт. Недригайлів, м. Буринь, м. Тростянець);

- не здійснюються моніторингові спостереження  за впливом полігону  на повітря, грунт та підземні води (крім м. Охтирка).

На всіх полігонах не дотримується вимога закону України «Про відходи» щодо заборони захоронення неперероблених (необроблених) відходів на полігоні, яка набула чинність з 01.01.2018.

За виявлені порушення відповідальні особи перевірених 5 підприємств, які обслуговують та експлуатують полігони твердих побутових відходів, були притягнуті до адміністративної відповідальності. Складено 20 протоколів на суму 5457 грн., зокрема за ст. 82-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення (захоронення неперероблених (необроблених) відходів) складено 5 протоколів на суму 4284 грн.

Інспекцією видані обов’язкові до виконання приписи щодо усунення виявлених порушень. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці