Державною екологічною інспекцією у Сумській області проведено планову перевірку ТОВ «Водолій-БС» в смт. Ямпіль

Державною екологічною інспекцією у Сумській області проведено планову перевірку додержання вимог природоохоронного законодавства  ТОВ «Водолій – БС», яке здійснює захоронення відходів та утримання полігону твердих побутових відходів в смт. Ямпіль, а також надає послуги населенню, підприємствам і організаціям смт. Ямпіль по водопостачанню та водовідведенню.

Земельна ділянка загальною площею 4,0 га для захоронення твердих побутових відходів розташована на відстані 1,4 км від смт. Ямпіль, 1,1 км від р. Івотка біля автошляху Ямпіль-Шатрище. Відстань від житлової забудови  понад 500 м. Рішенням виконавчого комітету Ямпільської селищної ради у 2010 підприємству ТОВ «Водолій-БС» надано дозвіл на зберігання твердих побутових відходів на території сміттєзвалища.

За результатами перевірки встановлено порушення «Правил експлуатації полігонів твердих побутових відходів», які затверджені Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01.12.2010 № 435, а саме: огорожа полігону наявна частково, не проводиться пошарова ізоляція відходів та їх ущільнення, відсутній дезбар'єр, не пробурені спостережні свердловини, відсутня сітчаста огорожа для затримки летких фракцій, не здійснююсь моніторингові дослідження за впливом полігону на навколишнє середовище. Крім того встановлено захоронення на полігоні неперероблених  відходів, що є порушенням вимог ст. 32 Закону України «Про відходи».

Також за результатами вимірювань показників складу та властивостей вод встановлено скид стічних вод з перевищенням нормативів ГДС по нітритам, нітратам, амонію, фосфатам.

Крім того, в  період 01.01.2019 – 10.01.2019 у підприємства був відсутній дозвіл на спеціальне водокористування та здійснювалось самовільне водокористування, за що підприємству було розраховано збитки на суму 1796,18 грн., які пред’явлені для добровільного відшкодування як претензію.

За виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 4 осіб на суму 1122 грн., видано припис для усунення виявлених порушень. Крім того, складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 164 ч.1 КУпАП «Порушення порядку провадження господарської діяльності», який готується для передачі для розгляду у судовому порядку. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці