За наднормовий вилов мотиля можна отримати штраф

Учора ввечері під час рейду поблизу с. Новоандріївка працівники Держекоінспекції помітили човен серед водосховища річки Локня. Задля попередження можливих браконьєрських дій, екоінспектори вирішили оглянути плавзасіб та поспілкуватися із громадянином. Як виявилося, за допомогою ручної драги чоловік тільки-но почав виловлювати мотиль, та до приїзду природоохоронців вже встиг перевищити дозволену добову норму в 5 разів. Даний факт є грубим порушенням правил рибальства, і, за рішенням суду, за нього можна отримати від 340 до 680 гривень. Крім того, законодавством передбачено ще й відшкодування збитків, завданих незаконним виловом водних безхребетних, залежно від їх загальної ваги.

Держекоінспекція у Сумській області звертає вашу увагу, що відповідно до пункту 4.9. Правил любительського і спортивного рибальства, водних безхребетних, (до яких відноситься мотиль, дафнія, артемія та ін.), можна безкоштовно виловлювати на водоймах загального користування та на відведених органами рибоохорони ділянках для застосування як наживки при риболовлі або для потреб акваріумного риборозведення. При цьому їх загальна вага не може перевищувати 0,1 кг на ловця за добу.

Звісно, багато хто скептично відноситься до того, що рибалкам не дозволено виловлювати понад 100 грам личинок комарів в день. Проте, важливо пам’ятати, що мотиль складає цінну основу харчової бази для карасів, коропів, лящів та інших аборигенних видів риб. Крім того, личинки хірономід споживають осади відмерлої органіки, що сприяє природному очищенню водойм. Тому наднормовий вилов мотиля може призвести до порушення екологічного балансу водойми та до зниження спроможності відновлення водних біоресурсів. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці