Якість води у Сумці стабільно незадовільна

20.09.2021 фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Сумській області відібрали 6 проб поверхневих вод з річок Сумка і Стрілка та Косівщинського водосховища. Сьогодні Інспекція отримала повні результати вимірювання показників складу та властивостей вод. Порівнявши результати досліджень із граничнодопустимими концентраціями (далі – ГДК) для водойм рибогосподарського призначення, можна дійти висновку, що найкращу якість води р. Сумка має у межах с. Степанівка Сумського району. Там проба відбиралася безпосередньо із мосту, а результати аналізу показали лише трикратне перевищення рівня біологічного споживання кисню (далі – БСК5).

 Далі Сумка протікає через Косівщинське водосховище, в якому окрім перевищення БСК5 в 4,2 рази, виявлено і дещо підвищений рівень хімічного споживання кисню (далі – ХСК) та вмісту завислих речовин – у 4 рази.

Схожий склад та властивості має р. Сумка і на виході з «сумського моря»: 4-разове перевищення концентрації завислих речовин та БСК5, а також незначне відхилення від норми за ХСК.

Ближче до центру Сум спостерігається погіршення якості води: до БСК5, ХСК та завислих речовин додаються ще й нітрити, яких в районі вулиць Герцена та Лугової виявлено у 3,6 рази більше за ГДК, а рівень розчиненого кисню навпаки в 1,7 рази нижчий за допустимий мінімум.

Крім того, до погіршення якості води в Сумці призводить впадіння в неї р. Стрілки. У пробі, відібраній з мосту в районі Центрального ринку, виявлено перевищення вмісту нітритів більш ніж у 8 разів.

Відтак, до р. Псел Сумка несе свої води із 3-разовим перевищенням вмісту завислих речовин та заліза, 8-кратним перевищенням концентрації нітритів, завищеним рівнем хімічного й біологічного споживання кисню та недостатньою насиченістю розчиненим киснем.

Слід зазначити, що Інспекція щоквартально відбирає проби поверхневих вод із малих річок м. Сум і щоразу результати лабораторних досліджень невтішні. Така якість води обумовлена засміченням, захаращеністю, розорюванням та штучною зміною прибережних смуг, а також не виключено і потрапляння до водойм неочищених або недостатньо очищених стічних вод. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці